Alles over Antarctica

Op deze pagina vind je veel interessante informatie over de geschiedenis, de bewoners en de flora en fauna van Antarctica. Waarschijnlijk wil je direct een Antarctica reis boeken.

Geschiedenis en bewoners

Antarctica ligt rond de Zuidpool en is een continent. De naam Antarctica komt van Arctis, dit staat beter bekend als het Noordpoolgebied, het voorvoegsel anti, wat tegenover betekent, hoort hier bij. Als je op de kaart zou kijken dan zou je zien dat Antarctica wordt omringd door het water. Het gaat dan om de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Het water en het land wat rond Antarctica gelegen is, wordt onder een naam Antarctis genoemd. 90% van al het ijs dat zich op de wereld bevindt ligt op Antarctica.

Als het gaat over Antarctica, dan gaat het over het Antarctisch vaste land, er wordt zo nu en dan een onderscheid gemaakt tussen Oost- Antarctica, West- Antarctica en het Antarctisch Schiereiland. Ook de eilanden op het Antarctisch continentaal plat horen hier bij. Er zijn een aantal eilanden die niet op deze plat liggen, maar wel bij Antarctica horen. Dan gaat het over de Zuidelijke Orkneveilanden, de Zuidelijke Shetlandeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden, het Bouvet eiland en de Heard en McDonaldeilanden.

In 1820 werd Antarctica officieel ontdekt. Er waren al wel eerder vermoedens, maar de echte ontdekking van dit prachtige Antarctica heeft in 1820 plaatsgevonden. Er zijn later in de jaren rond 1900 verschillende mensen naar Antarctica gegaan voor een expeditie. De eerste was een Noor, Roald Amundsen. Hij bereikte op 14 december 1911 als eerste de Zuidpool. In 1911/1912 was er een andere groep, welke onder leiding van Robert Scott de Zuidpool wilden bereiken. In 1912 hebben zij de Zuidpool bereikt maar tijdens de terugweg zijn de deelnemers om het leven gekomen. De eerste Nederlander was G.M.A. Brummer, hij bereikte in 1963 de Zuidpool.

Wat mag je verwachten van Antarctica?

Als je graag naar de koudste plek op aarde wilt, dan moet je naar Antarctica reizen. Maar hier kun je niet zomaar naar toe gaan, je kunt dan het beste deelnemen aan een Antarctica cruise. Er zijn verschillende cruise mogelijkheden waar je dan gebruik van kunt maken. Veel mensen stellen hoge verwachtingen aan de reis naar Antarctica. Dit komt omdat er zoveel mooie foto’s zijn verschenen op het internet, op de televisie, in films en in de bladen. Maar in het echt zijn deze beelden nog veel mooier, dus als je nieuwsgierig bent geworden kun je het beste zelf een kijkje gaan nemen in Antarctica.

Dieren en het klimaat op Antarctica

Er leven veel dieren op Antarctica, denk maar eens aan de walvissen, de pinguins en de zeehonden. De dieren kunnen veel voedsel vinden in dit water. Het klimaat in Antarctica is koud. Het is namelijk het koudste continent op aarde. De winters zijn hier in het binnenland lang en koud, het is dan gemiddeld -40 tot -60 graden Celcius op Antarctica. In de zomer zou je moeten denken aan een temperatuur die niet warmer is dan -20 graden. Aan de kust is het minder koud. Als je daar in de winter zou komen zou je denken aan -10 tot -30 graden, maar dat is afhankelijk van de locatie. In de zomermaanden ligt de temperatuur op het Antarctisch Schiereiland iets rond het vriespunt ligt, ook dit is weer afhankelijk van de plaats.

Waar vertrekken de cruises naar Antarctica?

In de maanden dat je naar Antarctica kunt komen kun je vertrekken vanuit Argentinië vanaf de havenstad Ushuaia in Pategonië Zuid in . In een reis van veertien dagen kom je veel te weten over Antarctica en je zult hier heel veel nieuwe dieren tegenkomen.

Wanneer kun je Antarctica bezoeken?

De beste tijd om een excursie te doen is van december tot en met februari. Dit zijn de zomermaanden op Antarctica. In de wintermaanden ligt er te veel ijs in de zee rondom Antarctica. Dan is het te gevaarlijk om hier een cruise te maken. In de jaargetijden dat er minder ijs ligt kun je gerust met een cruise naar Antarctica varen. Je kunt dan genieten van de flora en fauna die je hier tegen gaat komen.